Сухото строителство решава проблемите с топлоизолацията, шумоизолацията, конденза и акустиката, а разчупените окачените тавани от гипсокартон, на няколко нива със сложна геометрия, с лунички и скрито диодно осветление, стени с ниши, сводове и колони, обработени с интериорни декоративни мазилки и шпакловки придават уют и уникалност.

Какво е Гипсокартон и как се използва в сухото строителство?
gipsokarton• Гипскартонът представлява гипс, отлят при непрекъснат процес във вид на плоскост и опакован по дължината на плоскостта в специален картон.
Той е строителен материал,който се използва в интериора за облицовка на стени, тавани и изграждане на преградни стени.Гипсокартона се състои от два свързани листа специален картон, между които има гипсова сърцевина с армирани добавки за по-голяма здравина.Гипсокартона е абсолютно безвреден и екологичен,гипсокартона е направен от природни и нетоксични материали. Гипсокартона е дишащ строителен материал той отделя влагата без да я задържа в помещението това намалява риска от появата мухъл.
Гипсокартона е много популярен в сухото строителство за украсата на офиси и други помещения.С гипсокартон дизайнерите могат да създават уникални решения.От гипсокартон могат да получат не само гладки повърхности, но също така комплекси многоъгълни и овални арт фигури. Оцветени в различни цветове латекс, те изглеждат много атрактивни и са подходящи както за жилищно, така и за офис пространство.
Окачен таван от гипсокартон.
Окачените тавани не са само за украса на стаята.Те скриват неравностите и недостатъците на етажната плоча в тях могат да се интегрират светлини, лесно се почистват и не трябва да пребоядисвате всеки път. Окачените тавани от гипсокартон са относително не голяма инвестиция,която повишава значително стойността на жилището. Конструкциите от гипсокартон са лесни за поддръжка,а и винаги могат да се пребоядисат,така че,те са широко използвани в различни сгради. В помещения с висока влажност се използва водоустойчив гипсокартон. В помещения с изисквания за пожарна безопасност се използва специален гипсокартон,чийто централен слой съдържа фибри и добавки, които повишават неговата пожароустойчивост.

Какви видове гипскартон съществуват?
• Обикновени строителни плоскости (GKB, бежов картон, сини надписи) – общо предназначение за вътрешни довършителни работи (преградни стени, предстенни обшивки, окачени тавани….)
• Пожароустойчиви плоскости (GKF, бежов картон, червени надписи) – както по-горе при изисквания за пожарозащита, осигурявайки такава, според използваната система, до 180 мин.
• Импрегнирани плоскости (GKI, зелен картон, сини надписи) – както по-горе във влажни и мокри помещения (тоалетни, бани, перални…)
• Импрегнирани пожароустойчиви (GKFI, зелен картон, червени надписи) – комбинация от последните два вида.
• Файерборд (Fireboard) – Гипсови плоскости, където картонът е заменен със стъклен воал за специална пожарозащита.

Предимства на гипсокартона:
Дълговечен
Екологичен
Биологичен
При допълнителна импрегнация – влагоустойчив
Естетичен
С малко тегло
Формовъчен
Порьозен – отлично паропропусклив
Акумулиращ топлината
Регулиращ климата
Акустичен
Пожароустойчив
Отлична основа за повърхностни бои и покрития
Оптимално средство за рационални, бързи и едновременно с това ефектни и функционални решения