Теракотените плочки в банята са едни от най-често използваните във всяко жилище, дом, вила или сграда. Огромното разнообразие на цвят, големина, форми и дизайн, както и прекрасните експлоатационни свойства ги правят не само харесван продукт, но и неотложен при нови строежи, ремонти и разбира се при полагане на хидроизолация на баня и хидроизолация на тераса.

banПринципно облицовката с плочки е най-характерното и традиционно решение при ремонта на една баня, защото те са уместно средство за предотвратяването на влага и вода в мокрите помещения,каквато е банята. Но за огромно съжаление водонепропускливите качества на плочките пораждат една измамна илюзия , че облицовката изпълнена с тях също ще придобие тази водозащита. Но това не е истина. Затова от много съществено значение е да си поставите добра хидроизолация на банята.      Никога не подценявайте необходимостта от полагане на хидроизолация, за да спестите излишни проблеми и нерви след време. На пазара съществуват много актуални и качествени материали, които улесняват направата на хидроизолацията и допринасят за нейната водонепропускваемост. Така че , преди да започнете с лепенето на плочките, задължително направете хидроизолация на стените и хидроизолация на пода. Това е задължителен момент при мокрите помещения.

Безпорно е , че след като плочките са водонепропускливи, то уязвимото им място е фугата между тях. Възможността те да пропуснат, когато са направени с точните и качествени материали, е нищожна. Въпреки това , обаче съществува риск след време да се образуват малки пукнатини, които са невидими за човешкото око и водните пари, както и влагата със сигурност ще преминат под настилката . Когато стане това, то съответно има неблагоприятни следствия – проникналата под облицовката влага може да причини нейното повдигане и отлепяне .

Нашият съвет е дори, когато работите с първокачествени и съвременни материали, обърнете внимание на правилно изпълнената хидроизолация, която се явява като застраховка. Не щадете финансови средства, тъй като облицовка на банята се прави за години наред – извършването на качествена хидроизолация е едно добро вложение за бъдещето, спокойствието и вашия уют . Ето защо въпросът въобще не стои дали е нужна хидроизолация на банята, а как и с какви материали да се направи!

„ИЗТОЧНИК НА ИНФОРМАЦИЯТА: МАРИСАН