Какво е хидроизолационна система?

hirdroizolaciq

Качества и характеристики
В България към момента най- широко разпространени са ролонните битумни хидроизолационни мембрани (по известни като „хидроизолационни мушами”). За хората, които не са специалисти, на външен вид всички материали, независимо на кой производител са, изглеждат еднакво. На практика обаче, това не е така. Съществуват големи разлики, с които трябва да се съобразим при изграждането на една хидроизолационна система.

Основно разликите между различните класове мембрани идват от:
•вида на носещата основа (стъклен воал, полиестерен нетъкан текстил, метално фолио),
•на битума (окислен, течен, твърд, полутвърд)
•и най- много от добавките (полимерните модификатори) към него.

От съотношението на тези характеристики се определя и цената на хидроизолационната мембрана, както и нейната здравина.

Избор на подходяща хидроизолация
Изборът на правилната хидроизолация е важен въпрос, който рефлектира пряко върху експлоатационната годност на сградата. При избора на хидроизолация има няколко важни въпроса на които трябва да се даде отговор:
•Къде се намира сградата, т.е. има ли постоянно високо ниво на подземни води или водата се появява сезонно – при дъжд и сняг.
•В кое време на годината ще се изпълняват хидроизолациите
•Какъв вид ще е конструкцията върху която ще се полага хидроизолацията.
Каква точно ще е защитата на хидроизолацията от обратния насип.
•Ще има ли необходимост подземните части на сградата да са топлоизолирани

Едва след като се отговори на тези въпроси ще може да се избере подходяща хидроизолация с необходимите характеристики.

Защо е необходимо да има хидроизолация на основите?

hidroizolaciq-osnovi_312-aДомът не е само мястото, където живеете. Той е вашата инвестиция в бъдещето. Ако в основата на сградата има течове, те не само ще повредят конструкцията и ще причинят материални щети, но и ще са повод за здравословни проблеми на живущите. Влагата е подходяща среда за развитие на бактерии, плесен и мухъл. Те могат да доведат до хронични настинки и други респираторни проблеми. В българските жилища масов проблем е и наличието на хлебарки. Една от причините за лесното им размножаване е именно влагата в мазетата и другите подземни части на сградите.
Освен тези проблеми, влажните подземни части на сградата, могат да обезценят нейната стойност при една бъдеща продажба. Никой не би искал да купи имот с течове в мазето или подземния гараж. Наличието на действаща хидроизолация е един от определящите ценови показатели на сградата.
Наличието на хидроизолация има и чисто практическо предназначение. Мазето обикновено е място, където съхраняваме стари и ненужни вехтории, това може би е така заради страха, че мазето може да се наводни. При наличие на добре проектирана и изпълнена хидроизолационна система това няма как да стане. Когато сме сигурни в сухотата на мазето спокойно можем да го използваме за фитнес, творческо ателие, музикално студио, отглеждане на някои видове домашни любимци и за каквото друго предназначение се сетите. То става една използваема и обитаема част на сградата.
Хидроизолацията в основите на сградата е необходима независимо от вида, предназначението или големината на сградата. За да се гарантира водонепропускливостта на конструкцията е небходимо да се изгради хидроизолационна система. Тя може да бъде съставена от един или няколко слоя, в зависимост от нивото и напора на почвените води. При битумните хидроизолационни мембрани тези слоеве се наричат пластове. Основното предназначение на системата е защита на сградата от въздействието на водата и влагата, които разрушават конструкцията и предизвикват течове.

Какво трябва да знаем?

От къде идва влагата в жилището?
Това е един най-често задаваните към нас въпроси. Влагата в жилището изглежда е един от най-големите проблеми за голяма част от хората в днешно време. При това сама по себе си тя не е опасна – опасен е мухъла, който намира идеалната си среда за развитие по влажните  стени, подове и тавани. Той предизвиква болести по дихателните пътища, алергии и кожни заболявания. За да не се стига до там – влагата трябва да остане навън или колкото се може по-скоро да бъде отведена там. С тази цел това кратко въведение в строителната физика ще ви помогне да разберете, откъде идва влагата.

По какви пътища влагата влиза в нашето жилище?
От покрива до мазата има множество възможности, които позволяват на влагата да проникне в нашето жилище.


tpo_hidroizolacii
Видове хидроизолации според предназнчението им

•Покривнихидроизолации
•Подземнихидроизолации
•Хидроизолациив помещения с мокър режим
•Хидроизолациина транспортни съоръжения (мостове, виадукти, тунели)
•Хидроизолациина хидротехнически съоръжения

-В зависимост от начина на изпълнение и вида на материала:
•Мазани;
•Шпакловки,замазки;
•Рулонни ;
•Специални(монтажни,инжекционни, лети)

Видове хидроизолации според материалите
Според материалите, които се използват хидроизолациите се делят на следните видове:
битумни хидроизолации;
полимерни хидроизолации;
хидроизолации на циментова основа;