Picture033_578-paДа има “покрив над главата”  е една от първостепенните нужди за всеки човек и когато тя е удовлетворена, се постига определено ниво на спокойствие и сигурност. Но какво се случва, когато покривът над главите ни тече? „Радваме се“ на мухъл, който причинява респираторни проблеми; пазим се от падащата мазилка от тавана; „наслада” за окото са петната от циментови соли и разбира се, не на последно място по важност, невидимото: отслабването на здравината на покрива, дължащо се на корозия на арматурата и разрушаване на бетона. Спокойствието и сигурността са вече забравени.

Защо често се стига до тази ситуация? Отговорът е в натоварването на покривната хидроизолация. Всяка покривна система е подложена на комплекс от действието на всички земни сили. Тази комбинация е възможно най-тежката за всеки един строителен материал. Четирите земни сили (вода, вятър, слънце и студ) действат заедно в една и съща посока – стареене и отслабване свойствата на покривната хидроизолация. Водата, това срещу което се „бори“ хидроизолацията, „търси“ и най-малката пролука, през която да премине, и оттам да започне систематично рушене на изолацията – зимата като замръзва и я разлепва и напуква, а лятото като я водонапива и я прави от хидрофобна – хидрофилна.

Вятърът от своя страна, както отново се показа миналата есен, е способен буквално да „отвее“ покрива ни. Всеки по-силен вятър ще намери пролука, през която да влезе под изолацията, и тогава неизбежно в даден момент с изненада ще открием, че покриът ни е останал „гол“. Слънцето, като основен източник на енергия в природата, е и основен фактор за стареенето на всички органични материи. Тъй като хидроизолациите са такива, то UV-лъчите и температурните амплитуди са това, което в голяма степен определя качеството и дълготрайността на покривната изолация. За да бъде надеждна, хидроизолацията трябва да бъде гъвкава и без напуквания както при ниски, така и при високи температури.

Накрая, но не на последно място по значение, хидроизолацията трябва да се бори и със силата на земята да уляга, да се деформира и като последствие да деформира и сградите, които човека строи. И всичко това ден след ден, година след година.

Пределно ясно е, че за да бъде една хидроизолация устойчива дълго време на целия комплекс от агресивни фактори, то тя трябва да бъде със съвременна формула, от качествени суровини, произведена по технология гарантираща качествена продукция и др. И все пак, дори и най-висококачествените хидроизолации могат да бъдат с лекота компрометирани, поради това, че накрая всичко зависи от изпълнителя /апликатора/.

При употребата на грунд с недотам добро качество или просто пропускането му, резултатът е винаги един и същ – некачествена хидроизолация, водеща до течове, а от това крайният потребител страда двойно. Веднъж, защото покривът тече и трябват средства за ремонт и втори път, защото тези средства са вече изразходени. Така технологията и изпълнителят губят със сигурност доверието на клиент