Stfrpl1

Днес естествените камъни все по-често се използват в интериора на дома. Тяхното приложение може да е разнообразно – както за подови настилки, облицоване на стени, колони, плотове за бани и кухни, портали, камини, така и за най-различни декоративни елементи и пана.

Коридор
В коридора най-често облицовъчни камъни се използват за стените или пода. Решението да облицовате стената с камък има естетическа стойност и освен това е много практично. Тъй като естествените камъни са много добър изолатор, стената се предпазва от влага. Освен това я запазвате от замърсяване и други механични въздействия, като по този начин тя става по-издръжлива и не се нуждае от допълнителна поддръжка или ремонт. На вертикалните повърхности много добре стои гнайс. Валмарг предлага продукти в различни нюанси на топлата и студената гама и бихте могли да го изберете според цветовата гама на интериора.

Под
Грапавата повърхност на естествените облицовъчни камъни ги прави много подходящи за подови настилки. Добре е да изберете рязани камъни, които лесно се монтират и подреждат в различни фигурални композиции. Грапавата повърхност се измива по-трудно, поради порестата повърхност, но пък за сметка на това не е хлъзгава. Този тип настилки са с много добри показатели на топло- и шумоизолация, а освен това са издръжливи на всякакви механични и химични въздействия, поради което са много практични. Могат също така да бъдат почиствани с всякакви препарати, без това да се отразява на външността им.

Плотове и первази
Много често естествени камъни се използват за облицоване на кухненски плотове, первази на прозорци и цокли. В случая е необходимо е да се избере подходящата каменна облицовка, която да не бъде с прекалено грапава повърхност, за да не задържа мръсотия и да се почиства и поддържа лесно. Фугирането трябва също да бъде много добре изпълнено със специален хидроизолационен материал, който да не позволява проникването на вода, което би довело до отлепването на облицовката. Препоръчително е също така облицовъчните камъни да бъдат лакирани със специален лак за камъни, с което да се предпазват и почистват по-лесно, като не задържат влага и мръсотия. Импрегнирането на облицовъчните камъни е желателно, за да бъде съхранена тяхната здравина и красота по-дълго време.

Камини
Естествените камъни често са предпочитани за облицоване на камини. Най-често се използва гнайс, тъй като той е добър изолатор. Така се постига акумулиращ ефект на камината, като се запазва топлината за по-дълго време и едновременно с това се осигурява защита от пожар. Много често се предпочита да бъде облицована не само камината, а и пода около нея или стената наоколо. Обикновено се използват облицовъчни камъни, които са в естествена форма, така както са добити в кариерите, с което се придава уют и топлина, характерни за традиционната българска къща.