Често в търсене на най-добра цена собствениците на жилища пренебрегват някои основни технически изисквания, от които зависи ефективността на топлоизолационната система:

3D-HAUS_Neu_23-a1.Дебелината на топлоизолационния материал (EPS-F) да не е по-малка от 8-10 см
Дебелината на топлоизолационния слой е един от двата фактора, които определят ефективността на изолационната система. Колкото по-голяма е дебелината на изолационния материал, толкова преминаването на топлина извън (в зимните месеци) и в (през лятото) сградата намалява. Неслучайно от началото на миналата година бяха направени промени с Наредба № 7 за енергийната ефективност, топлосъхранение и икономия на енергия в сгради в посока увеличаване на минималната дебелина на топлоизолационния слой.

2. Плътността на топлоизолационните плоскости да е минимум 14-16 кг/м3
Топлоизолационните плоскости от EPS с по-малка плътност са по-евтини. Те обаче са не само с по-лоши топлоизоалционни качества, но и са по-податливи на механични въздействия. Така с пестенето на няколко стотинки на квадратен метър се рискува компрометирането на цялата система.

3. Лепилото за топлоизолационните плоскости
На мнозина може да се стори безсмислена следната препоръка, но: топлоизолационни плоскоти се лепят с лепило за топлоизолационни плоскости, а не с лепило за плочки, портланд циментово лепило или друг неподходящ материал. Съставът на лепилото за топлоизолация е съобразен с неговото основно предназначение – да е изложено на сериозни температурни разлики и други атмосферни влияния.

4. Спестява се поставянето на дюбели, армираща мрежа и усилващи ъгли
Качественото лепило и добре подготвената основа гарантират сигурно залепване на топлоизолационните плоскости, но не трябва да се забравя, че основният крепежен елемент на всяка топлоизолационна система е именно дюбелът. Правилното дюбелиране е особено важно при високите сгради.
Не по-малко важно е използването на усилващи ъгли и водооткапи при шпакловането. През недобре завършения ръб на фасадата може да навлиза вода и това да доведе не само до неприятния естетически момент на лющене на мазилката, но и до намаляване на топлоизолационните качества на система поради навлизащата влага.
Армиращата стъклофибърна мрежа е другият елемент от шпакловъчния слой, на който често не се отдава нужното внимание. Именно тя придава еластичност на шпакловката, която трябва не само да понесе тежестта на нанесената финишна мазилка, но и да предпазва от механични влияния топлоизолационните плочи от EPS. За да изпълнява своята фунция, самата мрежа трябва да е достатъчно еластична и алкалоустойчива.

5. Не се нанася специален грунд за мазилки
Ролята на грунда е да уеднакви водопоглъщането на основата и да създаде оптимално сцепление на финишния слой от фасадна боя или мазилка. Задължително условие е грундът и мазилката да са на един и същи производител, защото в противен случай рискувате двата продукта да не са съвместими.

6. Използва се суха мазилка на циментова основа, оцветена с пигмент за вътрешно приложение
Как най-лесно може да се познае дали мазилката е суха на циментова основа или полимерна? Просто допрете нещо мокро до повърхността на мазилката – ако тя поема влага и промени цвета си, това означава, че мазилката е на циментова основа. По същия начин сухата мазилка поема влага и това води до овлажняване на топлоизолационния слой не само при валежи, но и при по-високо ниво на атмосферна влага.
Ако все пак бюджетът налага използването на по-евтина суха мазилка, може да защитите топлоизолационната система с последен финишен слой от полимерна фасадна мазилка. Това ще реши и проблема с цветността на фасадата, която при нанасянето на оцветена суха мазилка често още на първата година променя вида си, като става на петна или частично се обезцветява.

7. Не се спазва технологичното време на всеки от процесите
И най-качествените материали, ако не бъдат вложени по предназначение или не бъдат спазени техническите изисквания за дебелина на слоя и време на съхнене или стягане, може да станат повод за главоболия и проблеми. При влагането на всеки от елементите трябва да се спазват и изискванията за атмосферна влага и температура на въздуха.

– See more at: http://stroitelstvo-sliven.com/%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/#sthash.R1fTQxCk.dpuf