photo_plumbing

Когато говорим за съвременно ВИК, на първо място е важно да посочим материала, с който се работи най-често днес – тръби от полипропилен.
Тръбите от полипропилен имат доказано по-добри показатели при замръзване и издържат на по-високо налягане в сравнение с широко използваните по-рано стоманени поцинковани и черни тръби.

Тръбите от полипропилен са леки и най-вече – удобни за работа. Лепят се посредством така наречените лепачки за тръби, които нагряват и стопяват тръбите. Снадките стават изключително здрави и устойчиви дори при огъване, а времето за изработка на водопровода се скъсява значително.
Чиста вода:
Водопроводът за чиста вода в апартамент се прави след водомера, като най-често използваният размер на тръбите е 20 мм. При изработката на ВИК от изключително значение са снадките на тръбите. Те трябва да са залепени качествено, за да останат здрави. Първо проверете дали краят на тръбата, която ще лепите, е чиста от прах, малки частици или песъчинки и я почистете добре. Двата края на тръбите се слагат едновременно в отворите на машината за лепене, за да се стопят равномерно. Тръбите се нагряват в продължение на 7 секунди, но не и повече от 10 секунди. Най-често срещаният проблем е свързан с пренагряване на тръбите, когато при самата спойка тръбата се запушва от стопения полипропилен и водата няма как да мине. Признак за наличие на подобен проблем е слабото налягане след пробата на водопровода или липсата на вода след нейното пускане.
Мръсна вода:
При прокарване на канализация за мръсна вода се използват тръби ф50 за сифони в банята и тръби ф110 за вертикален щранг. При прокарването на тръбите за сифона се спазва наклон от наклон от 1 см за всеки 1 м. Не трябва наклонът да е прекалено голям – това затруднява отмиването на полепнали по тръбата частици и води до запушването й.

При полагането на тръби не се използват колена, за да се направи завой, защото това със сигурност ще доведе до запушването им. За да се избегне този нежелан ефект, завоите обикновено се правят с дъги.

За снаждането на тръбите се използва газова горелка, когато няма фабрични снадки с гумичка. В тези случаи се нагрява само тръбата, която е от външната страна. Тръбата, която се вмъква, не се нагрява и влиза в другата поне 10 см навътре. Предварително отново се проверява за песъчинки и се почиства, намазва се с лепило за ПВЦ тръби и се лепи, докато другата тръба е още топла от нагряването.