Всяка водна инсталация се състои от водозахранваща система и отводняваща система. Всички части на водозахранването като основен спирателен вентил, водомер, и разпределителна система трябва да се намират в много добре достъпно помещение. Така по-лесно може да бъде извършвано ремонтно и техническо обслужване.
0162510c90f0f0c6aa2f7c9473dee39a8378835cДнес може да изберете сред огромно разнообразие от метални и пластмасови тръби. Най-често се използват тръби от мед, благородна стомана и полиетилен.

Поцинкованите стоманени тръби са надеждни, но при инсталации за питейна вода не съответстват на съвременните технически изисквания. За сметка на изгодната цена те имат засилена податливост към оксидиране/ръжда/ и увеличен риск от запушване чрез минерални отлагания като варовик.

Който търси здрава и евтина инсталационна система, напр. за включване в градината, може спокойно да използва поцинковани стоманени тръби, тъй като материалите и принадлежностите са налични навсякъде и обработката е сравнително лесна. При това масивните тръби и фитинги могат да устоят също на обработка с груби инструменти.

При резбованите тръби /поцинкована стомана/ размерите се задават със съкращението DN за диаметър и една цифра, която съответства на вътрешния диаметър на тръбата в милиметри. Напр. DN 20 = стоманена тръба с вътрешен диаметър 20 милиметра.

При задаване на размера на тръбната резба се използват традиционните цолови размери, напр. ½”, ¾” и т.н. Материалът е наличен в обичайните размери с предварително изготвени винтови резби, както и пръчки без резби с дължина до 8 метра.
За уплътняване на поцинковани стоманени тръби по хода на резбите се увива коноп- не забравяйте уплътняващата паста- и частите се завинтват здраво една с друга. Предимството на този метод е, че свръзката може да се разхлаби малко, без да пропусне вода.

Тръбите от благородна стомана са устойчиви на корозия, но значително по- скъпи от поцинкованите стоманени тръби. Често се използват като главен щранг и разклоненията се комбинират с пластмасови тръби. Налични са в същите размери и дължини като поцинкованите стоманени тръби. Към другите им предимства могат да бъдат посочени стабилността на формата, както и бързото обработване, тъй като те обикновено не се завинтват, а се пресоват студено.

След срязване и почистване на краищата отделните части се свързват една в друга с подходящите фитинги и по метода на пресоването до тръбопроводна система. Необходимите за това инструменти могат да бъдат взети под наем от специализирани търговци.

Медните тръби не се завинтват, а се спояват или се сглобяват чрез клеми с формиращи части /холендери/ до тръбопровод. За разлика от резбованите тръби тук големината се задава чрез назоваване на външния диаметър и силата на тръбните стени в милиметри (напр. 22×1).

Медните тръби са по-евтини от тези от благородна стомана, но при добро качество на водата почти толкова устойчиви към корозия. Като полублагороден метал медта е устойчива на времето, нечувствителна към промени в температурата както и UV-влияния, и изготвените от мед тръби не се затварят. За разлика от тръби от други материали медните тръби могат да се обработват при всякакви атмосферни условия и всякаква външна температура, защото те лесно се огъват и не се чупят дори и при температури далеч под нулата.
С метален детектор медната тръба може лесно да се открие в стената, което е от особено значение при ремонтни работи.

Обработка на медни тръби

Санитарните медни тръби са налични в различни твърдости. Твърдият пръчков материал е подходящ за дълги, прави елементи, за по- големи извивки се използва полутвърд материал от рула , който без рязане може да се обработи и огъне. Тесни сводове се изграждат най-добре с готови колена, които са налични в различни ъгли и радиуси.
За този, който не се плаши от заваряването, не е проблем и инсталирането на водопровод от санитарна мед. Освен поялната лампа е необходимо и флюс и припой, който е наличен като пръчки и на ролка.

За спояване с мек припой са необходими така наречените капилярни спояващи фитинги /холендер/. Определението произлиза от капилярната сила, с която се промъква припоя при свързване на тръбата с фитингите в тесния процеп помежду им и плътно и здраво ги свързва. Тъй като тази сила действа на много къси разстояния, краищата на тръбата след рязането трябва отново да бъдат приведени в коректната кръгла форма с калибриращ шип, в противен случай разстоянието между тръбата и муфата би било твърде голяма за устойчива спойка.

Срещу пластмасовите тръби санитарната мед притежава предимството, че отделни компоненти могат да бъдат комбинирани независимо от производителя.

Сравнително нови са пресованите фитинги, които осигуряват светкавично, спестяващо време и издръжлива плътна свръзка на медни тръби също и без спояване.